Leto bez melónov je ako zima bez snehu. Vďaka osviežujúcej sladkej chuti je neodolateľný. Nič nedokáže uhasiť smäd viac než šťavnatá melónová dužina. Obsahuje až 90 - 95 % vody, vlákninu a množstvo zdraviu prospešných vitamínov a látok. Neobsahuje tuky a má minimum kalórií. Nezabúdajte na ich zázračné účinky a určite zaraďte do svojho jedálnička túto skvelú letnú pochúťku. Prinášame Vám pár tipov na osvieženia z červeného melóna.
Melónová limonáda s mätou
Dužinu z červeného melóna nakrájame, rozmixujeme a pridáme šťavu z citróna. Prelejeme to do pohárov s kockami ľadu, vložíme lístky mäty, plátky citróna, ochutíme medom alebo trstinovým cukrom a dobre premiešame. Doplníme vodou alebo perlivou minerálkou a dozdobíme kúskom melóna.
Melónové jednohubky s feta syrom (varianta aj ako šalát)
Červený melón a Feta syr si pokrájame na menšie kocky.
V prípade jednohubok si okrem melóna a syra prichystáme ostružinu a špajdlu, na ktorú si postupne napichneme jednotlivé kúsky spolu s bazalkou. Špízy položíme na tácku a pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a posypeme zvyškami rozdrvenej bazalky.
V prípade šalátu zmiešame melón a syr vo väčšej miske. Pridáme lístky mäty, ktoré sme si predtým potrhali na drobné kúsky. Olivový olej rozšľaháme so šťavou z limetky a dochuťte soľou. Na záver naložíme do tanierov, prelejeme limetkovým dressingom a ozdobíme lístkami čerstvej mäty.
Melónová pizza
V malej miske zmiešame riccotu, smotanový syr, med a vanilku. Zmes rozotrieme na plátok melóna a posypeme čerstvými bobuľovými plodmi (ako napríklad černice, ostružina, maliny), lístkami mäty a trochou kokosu.
Melónové nanuky
Melón očistíme od jadierok a nakrájame. Vložíme do mixéra a spolu s limetkovou šťavou, štipkou soli rozmixujeme. Ak sa vám zmes zdá málo sladká, môžete podľa potreby pridať trstinový cukor a znovu pomixovať. Pridáme mätu a premiešame až kým sa jemne nerozdrví. Na záver primiešame čučoriedky a následne zmes nalejeme do formičiek na nanuky. Vložíme do mrazničky aspoň na štyri hodiny.
Melónovo - jahodové smoothie
V mixéri zmiešame nakrájané kocky melóna odstránené o jadierka, jahody, pokrájaný banán, nesladené mandľové mlieko, šťavu z citróna a chia semienka. Zmes miešame až kým nebude krémová a jemná. Podľa potreby dochutíme jednotlivými surovinami.
Grilovaný melón
Gril si predhrejeme na strednú teplotu. Každý trojuholník červeného melóna si potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a každú stranu pečieme cca 2 minúty. Podľa potreby môžeme tiež pridať med. Grilovaný melón si položíme na tanier, prekryjeme kúskami paradajok, mozzarelly a lístkami bazalky. Pridáme trochu soli a korenia a pokvapkáme balzamikom.