Už celé stáročia predchádza veľkonočným sviatkom štyridsaťdňový pôst, počas ktorého naši predkovia konzumovali jednoduchú bezmäsitú stravu, zloženú zo zemiakov, strukovín, kyslej kapusty a sušeného ovocia. Po týchto striedmych pôstnych dňoch sú naše stoly plné rôznych dobrôt a tradičných pokrmov. Síce je pravda, že čo región, to iné jedlo, ale všeobecne na stoloch nemôže chýbať šunka, údené mäso, vajíčka, syry, klobásky, chren a veľkonočné koláče. Chutné jedlo, ktoré je v tomto období samozrejmosťou, spestrí vaše veľkonočné stoly a zasýti celú rodinu. Aká by to bola veľkonočná hostina bez šťavnatého údeného mäsa? Patríte aj vy medzi ľudí, ktorí nedajú na túto lahôdku dopustiť?
Prinášame vám pár kuchynských tipov ako ho chutne uvariť:
- Najlepšie je kupovať údené mäso z bravčového stehna alebo z krkovičky.
- Uprednostňujme kúpu údeného mäsa v sieťke, kedy je v ňom menej vody.
- Pred varením odstránime sieťku z mäsa, aby sa počas varenia do neho nezavarila.
- Údené mäso vkladáme do vriacej vody. Nie je potrebné ju soliť, ale na dochutenie do nej pridáme bobkový list a niekoľko zrniečok celého a nového korenia.
- Mäso je potrebné variť 2 – 3 minútky na silnom plameni, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Potom plameň stíšime a varíme ho už len na veľmi miernom ohni pod bodom varu pri teplote asi 80 - 85 °C. Po uvarení mäso opláchneme studenou vodou a podľa potreby nakrájame.
- Podľa hmotnosti mäsa si určíme jeho čas varenia. Varíme ho presne toľko, koľko váži. Teda ak má 1,5 kila, varte ho 1 a pol hodiny.
- Mäso necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Tým si zachová peknú farbu a zostane dostatočne šťavnaté.
- Vývar nevylievame, môže poslúžiť ako základ napríklad na fazuľovú polievku.
- Zvyšky údeného mäsa môžeme použiť k príprave nátierok alebo šunkovej peny.