Ako správne uvariť údené mäso

Už celé stáročia predchádza veľkonočným sviatkom štyridsaťdňový pôst, počas ktorého naši predkovia konzumovali jednoduchú bezmäsitú stravu, zloženú zo zemiakov, strukovín, kyslej kapusty a sušeného ovocia. Po týchto striedmych pôstnych dňoch sú naše stoly plné rôznych dobrôt a tradičných pokrmov. Síce je pravda, že čo región, to iné jedlo, ale všeobecne na stoloch nemôže chýbať šunka, údené mäso, vajíčka, syry, klobásky, chren a veľkonočné koláče. Chutné jedlo, ktoré je v tomto období samozrejmosťou, spestrí vaše veľkonočné stoly a zasýti celú rodinu. Aká by to bola veľkonočná hostina bez šťavnatého údeného mäsa? Patríte aj vy medzi ľudí, ktorí nedajú na túto lahôdku dopustiť?

udene-maso

Prinášame vám pár kuchynských tipov ako ho chutne uvariť:

  • Uprednostňujme kúpu údeného mäsa v sieťke, kedy je v ňom menej vody.
  • Pred varením odstránime sieťku z mäsa, aby sa počas varenia do neho nezavarila.
  • Údené mäso vkladáme do vriacej vody. Nie je potrebné ju soliť, ale na dochutenie do nej pridáme bobkový list a niekoľko zrniečok celého a nového korenia.
  • Mäso je potrebné variť 2 – 3 minútky na silnom plameni, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Potom plameň stíšime a varíme ho už len na veľmi miernom ohni pod bodom varu pri teplote asi 80 - 85 °C. Po uvarení mäso opláchneme studenou vodou a podľa potreby nakrájame.
  • Podľa hmotnosti mäsa si určíme jeho čas varenia. Varíme ho presne toľko, koľko váži. Teda ak má 1,5 kila, varte ho 1 a pol hodiny.
  • Mäso necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Tým si zachová peknú farbu a zostane dostatočne šťavnaté.
  • Vývar nevylievame, môže poslúžiť ako základ napríklad na fazuľovú polievku.
  • Zvyšky údeného mäsa môžeme použiť k príprave nátierok alebo šunkovej peny.