Pečené kurča na bylinkách

Pečené kurča patrí medzi tradičné pokrmy, ktoré sa pripravujú snáď v každej rodine. Ak neviete, čo k zajtrajšiemu obedu, tak hor sa do jeho prípravy. Prinášame Vám tip na rýchly a jednoduchý recept. Doprajte si pohodové chvíle a vychutnajte si chrumkavé pečené kurča na bylinkách. :)

 pecene-kurca-velke-2018

 

 

Čo potrebujeme?


1 kurča bez drobkov chladené
2 citróny
1 zväzok čerstvého tymiánu
1 zväzok pažítky
1 zväzok petržlenovej vňate
2 strúčiky cesnaku
170 g masla tradičného COOP
olivový olej
1 kg zemiakov
podľa chuti mleté čierne korenie a soľ

Postup

Trúbu si predhrejeme na 220 °C. Kurča umyjeme a dôkladne osušíme. Nastrúhame si citrónovú kôru, nasekáme polovicu tymiánu, pažítky, petržlenovej vňate a cesnak pokrájame na tenké plátky. Tieto ingrediencie zmiešame, osolíme, okoreníme a ešte premiešame so zmäknutým maslom. Kúsok masla si odložíme bokom na zemiaky.

Kožu na prsiach uvoľníme a naplníme ju pripravenou maslovou zmesou. Brušnú dutinu kurčaťa osolíme a dovnútra vložíme zvyšný tymián a polovicu citrónu. Kurča zviažeme, celé ho potrieme olivovým olejom, osolíme a dáme na pekáč prsiami nahor. Počas pečenia ho podľa potreby podlievame trochou vody. Zemiaky ošúpeme a vcelku ich uvaríme v osolenej vode. Medzitým posekáme zvyšné bylinky. Uvarené zemiaky zlejeme, pridáme k nim zvyšné maslo a nasekané bylinky a premiešame. Kurča podávame s bylinkovými zemiakmi, ktoré sme si preliali výpekom.