Recept na medovníčky

Recept na medovníčky

 

Medovníky alebo perníky patria k Vianociam tak neodmysliteľne, ako vianočný stromček.  Prinášame vám  jednoduchý recept na prípravu medovníkov.

 

Potrebujeme:

1kg  hladkej múky                                                      6 PL medu

300g práškového cukru                                            1,5 ČL sódy bikarbóny                                                         

200g masla                                                                1 ČL   škorice

6 vajec                                                                      2 ČL perníkového korenia

1 vajce na potretie medovníkov

 

Poleva:

200g preosiateho práškového cukru

1 bielok

 

Postup:

  1. Zmiešame múku, sódu bikarbónu, perníkové korenie, škoricu a cukor. K zmesi pridáme med, na kúsky rozkrájané maslo izbovej teploty, vajíčka a vypracujeme cesto.
  2. Dobre vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 24 hodín do chladničky.
  3. Cesto vyberieme a vyvaľkáme na doske. Pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary.
  4. Medovníčky pečieme v rúre vyhriatej na teplotu 180 stupňov približne 10 minút a hneď po vytiahnutí ich potrieme vyšľahaným vajíčkom.
  5. Pripravíme si bielkovú polevu zmiešaním bielka a viackrát preosiatého cukru.
  6. Vychladnuté medovníčky dozdobíme polevou podľa fantázie.