Medovníky alebo perníky patria k Vianociam tak neodmysliteľne, ako vianočný stromček. Prinášame vám jednoduchý recept na prípravu medovníkov.
Potrebujeme:
1kg hladkej múky 6 PL medu
300g práškového cukru 1,5 ČL sódy bikarbóny
200g masla 1 ČL škorice
6 vajec 2 ČL perníkového korenia
1 vajce na potretie medovníkov
Poleva:
200g preosiateho práškového cukru
1 bielok
Postup:
- Zmiešame múku, sódu bikarbónu, perníkové korenie, škoricu a cukor. K zmesi pridáme med, na kúsky rozkrájané maslo izbovej teploty, vajíčka a vypracujeme cesto.
- Dobre vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 24 hodín do chladničky.
- Cesto vyberieme a vyvaľkáme na doske. Pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary.
- Medovníčky pečieme v rúre vyhriatej na teplotu 180 stupňov približne 10 minút a hneď po vytiahnutí ich potrieme vyšľahaným vajíčkom.
- Pripravíme si bielkovú polevu zmiešaním bielka a viackrát preosiatého cukru.
- Vychladnuté medovníčky dozdobíme polevou podľa fantázie.